Voor wie?
Datum
  • 2022
  • 2023
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg

Bijeenkomst ‘Levend verlies bij de mantelzorger’

Leven met en zorgen voor een naaste is een van de meest belangrijke, maar ook zware rollen die je ooit zult vervullen. Als mantelzorger ziet je leven er anders uit dan zoals je het voorgesteld had. Toekomstverwachtingen en dromen zijn anders of komen niet meer uit. Punt Welzijn organiseert op woensdag 26 oktober een bijeenkomst over rouw en levend verlies. Deze bijeenkomst wordt verzorgd door Nicole van Rijt-Ketelaars, werkzaam als verliesbegeleider.

Als mantelzorger word je vaak geconfronteerd met verlies na verlies, door de vaak toenemende beperkingen van je dierbare. Het totaal van gevoelens, gedachten en gedrag dat kan ontstaan wanneer afscheid genomen wordt van iets waarmee, of iemand met wie een betekenisvolle relatie werd onderhouden noemen we rouwen. Rouw is een normale reactie op verlies. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Rouwen is een werkwoord en dat betekent dat het keihard werken is.

‘Levend verlies’ (geïntroduceerd door rouwdeskundige Manu Keirse) is de levenslange rouw die je ervaart wanneer je zelf, of een naaste getroffen wordt door een chronische ziekte of beperking. Het gaat over intense gevoelens die er zomaar ineens kunnen zijn en die soms door de tijd heviger kunnen worden. Het onder ogen zien dat levend verlies bestaat en dat deze vorm van rouw blijvend is, kan erkenning geven. Ook al zorg je met veel liefde voor je dierbare, het legt een groot beslag op jou en eventuele andere gezinsleden of naasten. Het vraagt veel energie en uithoudingsvermogen. Leven met levend verlies draait echter niet alleen om de verlieservaring. Het is ook een proces wat kracht kan geven. Je kunt bijvoorbeeld bewuster genieten van de kleine dingen die er echt toe doen in het leven.

Nicole van Rijt-Ketelaars verzorgd deze interactieve lezing over levend verlies. Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij het verdriet, de boosheid en de zwaarte aan de ene kant. Maar we kijken ook naar de liefde, kracht en de levensvreugde aan de andere kant. Hiermee is het mogelijk om veerkracht te ontwikkelen, zodat er meer balans kan zijn tussen draaglast en draagkracht.

Deelname is gratis en aanmelden via onderstaand formulier is verplicht. Na aanmelding ontvang je een bevestigingsmail. Heb je deze niet ontvangen? Neem dan contact met ons op.

Bij vragen over deze bijeenkomst kun je contact opnemen met Punt Welzijn door een mail te sturen naar mantelzorg@puntwelzijn.nl of te bellen naar 0495-697900.

Locatie

Bibliocenter Weert (Wilhelminasingel 250, Weert).

Ik wil me hiervoor aanmelden

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.