Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
Wijken en dorpen
Locaties

Kinderen en ouders

Mediagebruik van kinderen in coronatijd; online programma deel 11

Veel projecten die we normaal organiseren voor jullie op scholen gaan door de corona situatie niet door. Daarom plaatsen we wekelijks een tip en activiteit die je samen met je kind op een speelse manier kunt uitvoeren, want spelen is leren!

Wij delen leuke activiteiten, algemene informatie én tips over gezondheid en bewegen. Deze activiteiten zijn voor peuters en kleuters en kinderen van de onderbouw, maar iedereen kan er natuurlijk aan meedoen want je bent nooit oud om te spelen, knutselen, tekenen enz.

Wij wensen jullie veel speel- en leer plezier. Laat je ons weten hoe het is gegaan?
Punt Welzijn, team opgroeien.

Mediagebruik bij kinderen in coronatijd

Tip van de week

Het is logisch dat kinderen in veel gezinnen achter het scherm van de tv, telefoon, tablet of computer (media) zitten, aangezien ze veel thuis zijn. Maar hoe ga je als ouder om met het mediagebruik van je kind(eren) tijdens deze coronatijd?

Tip 1: Bedenk wanneer en waarvoor iedereen in huis beeldschermen wil gebruiken. Maak hierbij duidelijk onderscheid tussen het gebruik van media voor school en voor vrije tijd.

Tip 2: Maak afspraken met je kind over mediagebruik. Breng structuur aan in de dag en bepaal samen met je kind(eren) wanneer en hoe lang zij de laptop, telefoon of tablet mogen gebruiken.

Tip 3: Praat samen met je kind(eren) over het gebruik van internet. Het delen van foto’s en filmpjes is leuk, maar bespreek samen met je kind(eren) met wie ze deze foto’s of filmpjes delen.

Mediagebruik verbreedt de belevingswereld van je kind(eren). Echter is er ook ongeschikte media. Door hierover te praten met je kind(eren), maak je hen bewust over media die minder geschikt is. Je kunt je kind(eren) beschermen tegen ongeschikte media door gebruik te maken van internetfilters en adviezen over leeftijdsgrenzen.

Tip 4: Zorg ervoor dat er voldoende afwisseling is tussen mediagebruik en andere activiteiten!

Bron: NJI

Activiteit:

Als aanvulling op de tips is het handig om samen met je kind(eren) een schema te maken waardoor er structuur in de dag komt. Zo kun je duidelijk aangeven wanneer en waarvoor de media gebruikt mag worden. Bovendien wordt duidelijk wanneer je kind(eren) géén gebruik van de media mogen maken en dus iets anders moeten kiezen (buitenspelen, knutselen etc.).

Als je zelf ook met de laptop/ tablet moet werken, stel jouw werktijden dan af op de activiteiten van je kind. Maak daar, als het kan, goede afspraken over met je collega’s of klanten, zodat zij weten wanneer jij niet bereikbaar bent.

Afhankelijk van de leeftijd(en) van je kind(eren), kun je het schema vóór hen maken of samen met hen maken.

Hieronder een voorbeeld van een schema om mediagebruik in te plannen. Hieronder ook de link naar een te printen schema:

online-programma-ouder-en-kind-deel-11-1-juni-alleen-pdf-van-het-schema-voor-op-de-website

Extra activiteit:

Hoe leuk is het om media samen te gebruiken met je kind(eren). Kijk samen naar educatieve programma’s zoals het Jeugdjournaal, Kidsweek en Het Klokhuis.

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.