Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
Wijken en dorpen
Locaties

Kinderen en ouders

Online programma Ouder en Kind deel 5

Veel projecten die we normaal organiseren voor jullie op scholen gaan door de corona situatie niet door. Daarom plaatsen we wekelijks activiteiten die je samen met je kind op een speelse manier kunt uitvoeren, want spelen is leren!

Aan het begin van de week delen we leuke activiteiten, midden in de week geven we informatie en net voor of in het weekend krijg je een tip over gezondheid en bewegen. Deze activiteiten zijn voor peuters en kleuters en kinderen van de onderbouw, maar iedereen kan er natuurlijk aan meedoen want je bent nooit oud om te spelen, knutselen, tekenen enz.

Wij wensen jullie veel speel- en leer plezier. Laat je ons weten hoe het is gegaan?
Punt Welzijn, team opgroeien.

Deze week staat het thema buiten spelen en bewegen centraal.

Begin van de week: Even naar buiten

Het maakt voor kinderen niet uit of het zomer is of winter, buitenspelen vinden ze altijd leuk. Stoepkrijten is dan wel 1 van de favoriete dingen om te doen. Nergens kun je zulke grote tekeningen maken als op de stoep. Maar weet je dat je ook geweldige spelletjes kunt doen met stoepkrijt?

Activiteit 1: Hinkelspel
Wat heb je nodig:

  • Stoepkrijt
  • Tuin of balkon

Teken op de grond een hinkelbaan met stoepkrijt.

Gooi een steentje op het cijfer 1. Spring op 1 been de hinkelbaan over, van 1 tot en met tien en weer terug. Alleen op het vakje waar de steen ligt, mag je niet komen. Ben je bij 10 aangekomen, ga dan weer hinkelend terug naar 1. Op de terugweg pak je de steen op, terwijl je nog steeds op 1 been staat. En terug bij het begin gooi je het steentje in het vakje met het volgende getal. Zo werk je alle cijfers hinkelend af.

Activiteit 2: Ik-tekening van stoepkrijt
Wat heb je nodig:

  • Stoepkrijt
  • Tuin of balkon

Trek het lijfje van je kind om met stoepkrijt op de grond. Verzamel wat kleding ( die toch nog gewassen moeten worden) en laat ze de stoepkrijt versie van zichzelf aankleden en verder afmaken met stoepkrijt (ogen, haren etc.).

Activiteit 3: Springspel voor peuters/kleuters
Wat heb je nodig:

  • Stoepkrijt
  • Tuin of balkon

Dit is een leuk spel voor peuters/kleuters die de kleuren en vormen aan het leren zijn. Je tekent verschillende vormen (driehoek, rondje, vierkant en een rechthoek) in verschillende kleuren op de stoep. Nu is het de bedoeling dat de peuter van de ene kant naar de andere kant komt door bijvoorbeeld alleen op de rode vormen te gaan staan, of alleen op de rondjes. Jij bepaalt de opdracht en je kind mag lekker springen.

 

Midden van de week: Berenjachtspel
Misschien is het je al opgevallen terwijl je de hond uit liet, of naar de supermarkt ging. Overal in het land verschijnen er vrolijke beren voor de ramen van huizen. Voor het keukenraam, het woonkamerraam of de bovenverdieping. Beren in allerlei kleuren, vormen en maten. In navolging van onder andere Australië, Frankrijk en België zijn deze beren hier geplaatst zodat de kinderen op berenjacht kunnen gaan met hun ouders.

Het idee is ontstaan naar aanleiding van het populaire boek ‘Berenjacht’ waarbij een kind op berenjacht gaat, door het bos, door het rivier en in de grot en dan weer terug rent. Heel leuk dus voordat je op pad gaat eerst het boek te lezen of het filmpje waarin dit wordt voorgelezen te kijken.

https://youtu.be/El6oxRXwqXc;Berenjachtboek

Let op: dit is geen groepsevenement!
Ga op berenjacht met het gezin tijdens het blokje om wat je anders ook zou lopen.
Vermijd andere voetgangers en berenjagers en loop daar in een boog van 1,5 m omheen.
Doe niet aan groepsvorming, zwaai eventueel even naar elkaar, maar ga niet gezellig een gesprek voeren op straat.
Ga niet op ‘reis’ maar houd het bij de beren in je eigen wijk. Vraag bijvoorbeeld via de buurtapp of de buren ook een beer willen plaatsen.

Het is dus geen oproep om massaal in groepen de straat op te gaan. Sterker nog, je verspreidt de mensenmassa over de wijk in plaats van met zijn allen op het sportveldje of in het speeltuintje te gaan zitten.

 

En ook in het weekend: Even naar buiten; waarom zijn bewegen en buitenspelen eigenlijk zo belangrijk?

Waarom is het belangrijk om te bewegen/buiten te spelen?

Het is goed voor de motoriek…
Ook tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen hun motorische vaardigheden. Door te rennen, klimmen, springen, glijden, gooien, vangen, schoppen en schommelen bijvoorbeeld. Ze leren afstanden inschatten en dat zonder hulp van een volwassene.

 En voor hun zelfvertrouwen.
En precies dát zorgt weer voor zelfvertrouwen bij kinderen. Ze proberen om te gaan met vrijheid zonder dat ze steeds op hun vingers getikt worden en merken dat ze best van die heuvel durven te springen – een fijn succesgevoel.

 Ook worden kinderen er creatief van…
Ze bedenken oplossingen, spelregels en kunnen hun fantasie gebruiken bij spelletjes of in de natuur. Kinderen gebruiken bijvoorbeeld materialen om nieuwe dingen van te maken, waardoor ze ook op latere leeftijd gestimuleerd worden om ‘anders te denken’

 Socialer…
Al buiten spelende, maken kinderen nieuwe vriendjes, werken ze samen of concurreren ze tegen elkaar en leren met winst of verlies om te gaan. Hierdoor ontwikkelen ze ook sociale en emotionele vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en zelfbewustzijn.

 En gezonder van.
Nou ja, gezonder… Kinderen die vaker actief buitenspelen (minimaal één uur per dag) hebben volgens onderzoek minder kans op overgewicht: al dat rennen, vliegen en ravotten houdt ze fit. En toegegeven, frisse lucht is altijd goed.

Leuke filmpjes om thuis te bewegen: Thuisbewegingsonderwijs

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.