Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
Wijken en dorpen
Locaties

Kinderen en ouders

Spanningen thuis voorkomen en oplossen in coronatijd; online programma deel 12

Veel projecten die we normaal organiseren voor jullie op scholen gaan door de corona situatie niet door. Daarom plaatsen we wekelijks een tip en activiteit die je samen met je kind op een speelse manier kunt uitvoeren, want spelen is leren!

Wij delen leuke activiteiten, algemene informatie én tips over gezondheid en bewegen. Deze activiteiten zijn voor peuters en kleuters en kinderen van de onderbouw, maar iedereen kan er natuurlijk aan meedoen want je bent nooit oud om te spelen, knutselen, tekenen enz.

Wij wensen jullie veel speel- en leer plezier. Laat je ons weten hoe het is gegaan?
Punt Welzijn, team opgroeien.

Spanningen thuis voorkomen en oplossen

Tip van de week

Momenteel zijn kinderen, jongeren en ouders meer thuis dan normaal. Het is niet gek dat dit voor spanningen kan zorgen. Wat kun je als ouder doen om deze spanningen te voorkomen en op te lossen?

Tip 1: Blijf met je kinderen in gesprek over corona. Bespreek met je kind hoe hij/ zij zich voelt. Benoem hierbij ook je eigen gevoelens: wat ervaar jij als ouder? Je mag natuurlijk als ouder ook laten blijken dat je deze situatie lastig vindt.

Tip 2: Ga samen met je kind(eren) naar buiten. Lekker naar buiten kan goed helpen om spanningen te voorkomen. Vermijd hierbij drukke plekken (strand/ bos).

Tip 3: Zorg goed voor jezelf. Zoek steun en ontspanning voor jezelf. Afleiding helpt ook.

Bron: NJI

Activiteit:

Maak een STOP-KNOP of een TIME-OUT-KAART. Ieder gezinslid mag deze één keer per dag inzetten om een situatie te pauzeren. Dit betekent niet dat het onderwerp verdwijnt, maar dat je het er even niet over hebt. Pak het op een later en rustiger moment weer met elkaar op.

Tevens kun je de TIME-OUT-KAART gebruiken om je even terug te trekken uit het gezin. Als je als ouder even behoefte hebt aan rust, zonder je kind(eren), dan is het ideaal om deze kaart in te zetten. Ga bijvoorbeeld even boven zitten en zet de TIME-OUT-KAART op de trap. Je kind weet dan dat hij/ zij je niet mag storen. Schat zelf in of dit mogelijk is in jouw gezin.

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.