Voor wie?
Datum
  • 2022
  • 2023
Wijken en dorpen
Locaties

Kinderen en ouders

Tips voor dagritme en activiteiten in de zomervakantie

Als vakantie een geweldige tijd móet zijn, waarin je alleen maar fijne dingen doet, je blij bent en iedere dag de zon schijnt, dan kom je wellicht bedrogen uit. Vakantie vieren heeft zo zijn eigen uitdagingen en vraagt op zijn minst weer even wennen aan de situatie en aan elkaar.

Jammer genoeg hebben we niet altijd alles in de hand. Maar als je van tevoren samen kunt kijken hoe jullie zomervakantie verloopt, wat je hier fijn aan vindt maar ook wat je minder fijn vindt, kun je ontdekken wat jullie graag willen doen. Dit kun je bijvoorbeeld doen aan de hand van een verlanglijstje/wensenlijstje of door een mindmap met je kind te maken. Aan de hand hiervan kun je een dagritme opstellen.

Belang dagritme.

Kies een ritme als houvast. Opvang, school, werk en hobby’s: ze zorgen voor structuur. Die valt weg in de vakantie en dat kan voor onrust zorgen. Heeft je kind het daar moeilijk mee, breng dan zelf structuur aan in de dag. Zorg voor een bepaald ritme, bijvoorbeeld na het ontbijt doet iedereen waar hij zin in heeft, na het middagmaal doe je samen iets. Of kies ’s avonds samen wat jullie de volgende dag gaan doen. Een kalender met tekeningen of pictogrammen kan je kind helpen.

Neem de tijd en laat los.

Ineens met de kinderen thuis, zelfs met een mooi dagritme, is nog geen garantie dat alles meteen soepel verloopt. Daarom onze volgende tip: neem de tijd. Het hoeft niet meteen allemaal goed, laat staan perfect, te verlopen. Een poosje vervelen is ook goed. Dat brengt een kind vaak tot mooie nieuwe plannen en ideeën.

Laat af en toe het dagschema los en laat het op zijn beloop gaan. Geef een kind de ruimte maar ook jezelf. Denk ook aan hoe jij je voelt en wat haalbaar is.

Aandacht geven aan kinderen met verschillende leeftijden.

Met meerdere kinderen in huis, met elk zijn eigen behoefte, is het soms wat schipperen. Een op een aandacht is niet altijd haalbaar, maar door te kijken wat er bij welke leeftijd past is er soms wel wat te combineren. Zo zou je een spelletje met letters kunnen spelen: je kind van groep 3 of 4 schrijft een letter op en de ander zoekt in huis 3 dingen die met die letter beginnen.

Is het niet mogelijk om dingen aan te passen zodat het voor iedereen werkt, probeer dan uit te leggen waarom je de een aandacht geeft en de ander even niet. Geef ook duidelijk aan wanneer je dan met de ander of voor jezelf bezig gaat. Zo voelt niemand zich alleen gelaten.

Buitenactiviteiten.

Ook buitenactiviteiten plannen in je dagritme is erg belangrijk. Naar het speeltuintje, bos of het stadspark. In het bos is zoveel te beleven en te leren en dat ook nog lekker buiten! Zo kan je de kinderen laten rennen, klimmen en klauteren. Maar je kan ook op zoek naar sporen van dieren, kijken welke boomsoorten je kunt herkennen en nog veel meer. Diverse websites staan vol met tips over wat je nu buiten kan doen. Kijk bijvoorbeeld op de website van Natuurmonumenten (hier) of die van de Zoogdiervereniging (hier).

Zelf ook nog werken?

Zorg goed voor jezelf als je in de vakantie ook nog moet werken. Het is belangrijk dat je dagschema hier ook op aanpast. Bedenk van tevoren goed wat haalbaar is op je werkdag. Kies kleine activiteiten: bijvoorbeeld na het avondeten een gezelschapsspelletje spelen of een korte wandeling.

Nog twee tips

Laat elk kind elke dag een pagina van een schrift vullen tijdens deze periode. Dit mogen ze helemaal zelf invullen. Dan hebben ze iets om op school te laten zien en later iets om op terug te kijken.

Blijf bij jezelf en doe wat bij jouw gezin past! Er zijn zoveel ideeën te vinden over wat je allemaal zou kunnen doen, dat deze paar weken niet genoeg zijn om het allemaal uit te voeren. Maak dus vooral een dagschema waar jij blij van wordt. Zie voor een voorbeeld de afbeelding hieronder.

Heel veel succes, maar ook ontzettend veel plezier allemaal de komende tijd. Geniet van het vele samenzijn en maak er wat moois van!

 

Ik wil me hiervoor aanmelden

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.