Voor wie?
Datum
  • 2021
  • 2022
Wijken en dorpen
Locaties

Kinderen en ouders

Zelfvertrouwen van je kind vergroten

Heb je als vader of moeder wel invloed op het zelfvertrouwen van je kind? Jazeker! Als ouders kun je veel bijdragen aan het proces om zelfvertrouwen te ontwikkelen. In deze online Activiteit vind je diverse tips en een oefening!

Zelfvertrouwen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. De meeste ouders willen dat hun kind zelfverzekerd is, dat het zich prettig voelt en uitdagingen durft aan te gaan. Kinderen met zelfvertrouwen vinden zichzelf de moeite waard en hebben een positief zelfbeeld. Ze gaan makkelijker nieuwe uitdagingen aan en durven fouten te maken, zonder dat ze zich slecht over zichzelf voelen.

Maar heb je als vader of moeder wel invloed op het zelfvertrouwen van je kind? Jazeker! Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat een heel leven doorloopt. Wel wordt het ene kind geboren met meer aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen dan het andere kind. Als ouders kun je veel bijdragen aan de basis van dit proces. Hieronder tips en een oefening!

Tips:

1.Leer dat fouten maken mag!

Als je kinderen leert dat ze fouten mogen maken, zullen ze makkelijker uitdagingen aangaan. Leer ze dat het niet erg is om een fout te maken, maar dat je daarvan leert.

2.Leer je kind positieve kanten zien.

Leer kinderen de positieve kanten van zichzelf te zien. En moedig ze aan die positieve kanten ook onder woorden te brengen. Vraag aan je kind: ‘wat vond je er zelf van?’ Of ‘hoe is het je gelukt?’.  Stel deze vragen in plaats van het geven van een compliment.

3.Vergelijk niet met anderen kinderen.

Als je met anderen vergeleken wordt, kan je het gevoel krijgen dat je niet goed genoeg bent. Dat je niet mag zijn wie je bent. Dat je altijd maar je best moet doen om bijvoorbeeld net zo leuk of slim te zijn als je broertje of zusje. Waardeer je kind om wie hij is. Iedereen is uniek en iedereen heeft andere kwaliteiten; benoem deze zonder te vergelijken.

4.Geef zelfstandigheid.

Geef je kind verantwoordelijkheid voor taakjes die passen bij zijn of haar leeftijd. Kinderen groeien van het krijgen van verantwoordelijkheid. Probeer de zelfstandigheid uit te breiden, zodat ze steeds meer zelf verantwoordelijkheid gaan dragen. Laat je kind zoveel mogelijk zelf doen. Neem niet alles over, ook al gaat het dan misschien sneller of beter. Geef je kind de kans steeds zelfstandiger te worden.

Oefening:

Zelfvertrouwen lied met uitleg

Zelfvertrouwen Lied

In de nationale voorleesdagen ging het dit jaar allemaal om vogeltje Coco en zelfvertrouwen. Klik hieronder op Coco om meer te weten te komen en om je te laten voorlezen uit het boekje Coco kan het!

Nationale voorleesdagen met Coco kan het!

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.