Voor wie?
Datum
  • 2019
  • 2020
  • 2021
  • 2022
Wijken en dorpen
Locaties

Gezonde leefstijl

Peuter4daagse

In de Week voor de Gezonde Jeugd, van dinsdag 7 juni t/m vrijdag 10 juni, werd in Weert de peuter4daagse georganiseerd. Punt Welzijn, Hoera Kindercentra, Humankind en kinderdagverblijf Hupsakee gaan vier dagen elke dag naar buiten met de peuters en lopen een rondje van 15 min.

Met de peuter4daagse willen we peuters en pedagogisch medewerkers laten ervaren hoe leuk en goed het voor iedereen is om dagelijks 15 minuten een ommetje maken rondom de eigen locatie, én dat de peuters het goede voorbeeld zien dat hun begeleiders zelf ook bewegen en actief zijn. Jong geleerd, is oud gedaan.

In 2016 werd de Peuter4daagse gelanceerd door Peuteropvang Heerlen en is nu uitgegroeid tot een landelijk evenement dat wordt ondersteund door de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG. Er is veel animo!

In 26 Limburgse gemeenten doen maar liefst 10.519 peuters en 1426 pedagogisch medewerkers van 243 kinderopvanglocaties mee. Aan het einde van de week krijgen alle peuters een welverdiende medaille.

Kijk hier de verslagen terug van de peuter4daagse:
Peuter4daagse van start gegaan bij IKC Leuken (WdG)
Medailles bij de finish van de Peuter4Daagse in Weert (WdG)
Foto’s van afsluiting bij Kinderdagverblijf De Fluiteend & BSO Club4kids & PO ’t Graspieperke (Facebook)

Onderstaande foto’s zijn gemaakt door Irene van Wel Fotografie.

 
 
 

JOGG-Peuter4daagse zet kinderopvang in beweging

Het belang van voldoende beweging is groot, daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Wandelen is een laagdrempelige beweegvorm die zeer geschikt is voor peuters en hun ouders. Tijdens de reguliere avond4daagse liggen deze kleine kampioenen al in hun bedje, daarom krijgen zij hun eigen 4daagse!

Doel van de Peuter4daagse is dat de kinderopvang (tot 4 jaar) in deze week van dinsdag tot en met vrijdag elke dag met de peuters gaat wandelen in de omgeving van de kinderopvang. Zowel peuters als pedagogisch medewerkers bewegen meer en ervaren hoe leuk en makkelijk het is om regelmatig te wandelen. De peuters krijgen het goede voorbeeld en leren in een vroeg stadium hoe wandelen in hun dagelijkse ritme past.

Voldoende beweging is niet alleen belangrijk om een gezond gewicht te houden, maar vooral ook voor de brede ontwikkeling van het kind. Voldoende en de juiste beweging verbetert niet alleen de lichamelijke groei, maar ook belangrijk voor de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Bewegen stimuleert de hersenen. Door peuters veel te laten bewegen,  leren kinderen ook begrippen als hoog, laag, ver, dichtbij, ritme, evenwicht, afstand inschatten en samenwerken. Kortom een goede motoriek is de basis voor de algemene ontwikkeling van een kind.

Integrale samenwerking draagt bij aan succes
Met de JOGG-aanpak maken we in Limburg de fysieke en sociale leefomgeving van kinderen en jongeren gezonder. Daarnaast laat de Peuter4daagse de kracht zien van de samenwerking tussen Limburgse JOGG-gemeenten en JOGG-regisseurs door goede initiatieven op te schalen. Dit Limburgse initiatief is opgenomen in het landelijke aanbod van de Koninklijke Wandelbond Nederland (KWBN) en JOGG zodat nu alle Nederlandse gemeenten mee kunnen doen. www.peuter4daagse.nl

De Peuter4daagse in Weert is mede mogelijk gemaakt door Punt Welzijn, Weerter Sportakkoord, Hoera Kindercentra, Humankind, Kinderdagverblijf Hupsakeee, JOGG, de KWBN, Huis voor de Sport Limburg en de Provincie Limburg.

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.