Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

“Ik word blij als mensen dankbaar zijn” Annie over vrijwillige inzet.

Annie Levels (67 jaar) is bezoekmaatje bij Land van Horne, wat ze met plezier al 7 jaar lang doet. Ze was ook 6 jaar bestuurslid van zij-actief en is vrijwilliger bij Punt Welzijn. Annie is geen onbekende in de (thuis)zorg. Het was haar beroep, en met veel plezier. Zelfs op haar ene vrije dag in de week ging ze naar een echtpaar om de vaste mantelzorger te steunen zodat die een dagje vrij kon nemen. “Dat was heel mooi om te doen. Als mensen dankbaar zijn, daar word je zelf ook blij van”, aldus Annie.

Inmiddels is ze al 7 jaar met pensioen maar nog steeds betrokken bij het zorgen. Toen ze stopte met werken werd haar al meteen gevraagd om bezoekmaatje te worden. Iets waar ze volmondig ‘ja’ op zei. Ze werd bezoekmaatje van een mevrouw van 84 jaar die ze daarvoor al hielp in de thuiszorg. Annie: “Een hele lieve vrouw waar het gewoon heel goed mee klikte, en nog steeds!”

Bewoners van het zorgcentrum krijgen een maatje toegewezen als ze veel alleen zijn.  Het bezoekmaatje komt langs voor een gezellig praatje. Annie komt tegenwoordig anderhalf uur per week op bezoek bij mevrouw. Eerst ging Annie altijd een hele middag langs en gingen ze samen kleding kopen, koffie drinken of op bezoek bij de broer en zus van mevrouw in Eindhoven. “We hebben zelfs eens een bootreis gemaakt samen, dat was hartstikke leuk,” vertelt  Annie enthousiast.

Iemand blij maken met een uurtje gezelligheid, dat geeft Annie zó veel voldoening, en zo komt ze zelf ook onder de mensen. Haar boodschap aan anderen is om ook bezoekmaatje te worden. “Ga gewoon bij iemand een kopje koffie drinken. Je hoeft er niet de hele dag te zijn, gewoon een uurtje is soms al genoeg.”

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.