Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg

Bijzondere waardevolle ontdekking

Ik, mantelzorger voor mijn man, krijg al enkele jaren naar volle tevredenheid ondersteuning van de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn. De ondersteuner heeft ons waar nodig bijgestaan en geadviseerd. Laatst kwam een van hen nog eens kijken hoe het met ons ging. Het was een bijzonder gesprek. In het gesprek vertelde ze iets wat wij door de jaren heen niet zo gezien hadden.

De mantelzorgondersteuner helpt mantelzorgers onder andere door te adviseren, wegwijs te maken in het oerwoud van regels en het verkrijgen van hulp (middelen). Een soort van ’blusoperatie’ om de allereerste nood te regelen. Dat dit slechts een deel van de oplossing is hadden wij nooit zo begrepen. Het stukje wat wij niet in de gaten hadden is het volgende. De kern van de functie van de mantelzorgondersteuners is LSD. NEE niet de drugs.

LSD betekent  in een gesprek met de mantelzorger: Luisteren, Samenvatten, Doorvragen. D.m.v. LSD krijgt de mantelzorger een heldere open kijk op zijn/haar positie.

  • Luisteren naar de problemen waarmee de mantelzorger geconfronteerd wordt.
  • Samenvatten/ordenen van hetgeen dat wordt gezegd, dit geeft meer structuur en daardoor duidelijkheid in de situatie.
  • Doorvragen door de ondersteuner helpt antwoord te krijgen op zaken die nog niet duidelijk zijn zodat de mantelzorger meer inzicht krijg over de situatie.

Het doel van de gesprekken is de allereerste nood te blussen en daarna de mantelzorger bewuster te maken van zijn/haar situatie. De mantelzorger wordt  in staat gesteld om met die kennis zelf de regie te nemen over de situatie. Inzicht leidt vaak tot uitzicht en het zelf in handen hebben van het mantelzorger  zijn.

Gek dat ik dit zelf nooit zo gezien heb. Nu ik erover nadenk besef ik dat het wel zo is en werkt. Misschien helpt dit ingezonden  stukje ook andere mantelzorgers om hun kijk op het werk van de mantelzorgondersteuners van Punt Welzijn bij te stellen.

Ria Ploegman

 

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.