Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

“De natuur heeft ons nodig”. Lei over vrijwillige inzet.

Lei Reemers, 65 jaar, heeft stichting Bij-ZZZaak in Nederweert opgericht. Lei is een echt natuurmens. Hij kon niet anders dan een bijentuin in de Hoebensstraat in Nederweert beginnen. Het was pure noodzaak want, zo zegt hij: “Het gaat dusdanig slecht met de wilde bijen dat er hulp voor het levensbestaan van deze wilde bijen moet komen”.

De, nu in volle bloei zijnde, tuin was vroeger een weilandje van een vriend van Lei waar een paar paardjes rondliepen. Ze hebben samen besloten om het weiland van 1.000m2 op z’n kop te zetten en bij-vriendelijk in te richten. Inmiddels bestaat de bijentuin vijf jaar en telt de stichting ongeveer tien mensen die zich vrijwillig inzetten voor de wilde bijen.

Maar niet alleen de wilde bijen en andere insecten profiteren van deze tuin. Lei: “Het is een sociale plek waar mensen bij elkaar komen en waar niks moet. En we leren de jeugd waarom wilde bijen onmisbaar zijn, zodat de natuur voor de toekomst behouden blijft”.
Twee dames die betrokken zijn bij stichting Bij-zzzaak vullen aan: “Het werken in de tuin maakt je hoofd leeg, het is ontspannend, erg leuk werk. We leren steeds meer over de wilde bijen, vlinders en andere insecten. Wist je bijvoorbeeld, dat wilde bijen niet steken?”.

Lei is 27 jaar geleden begonnen om zich vrijwillig in te zetten voor de natuur. Hij begon met het mede-oprichten van de Vogelwerkgroep Nederweert. Hij inventariseerde voor het Limburgs Landschap en Staatsbosbeheer. Lei is nu elke dag in de bijentuin te vinden.
Wie denkt dat het alleen om de tuin schoffelen gaat, heeft het mis. Inmiddels zijn er tal van andere activiteiten en projecten door de Stichting gestart. De Vlinderpaât’ in Nederweert is een bekend project van de stichting. Verder zijn er diverse beplante wadi’s aangelegd, is advies gegeven voor het inrichten van privé bij-vriendelijke tuinen. De stichting werkt veel samen met Openluchtmuseum Eynderhoof.
“Zij leveren resthout voor het maken van bijenhotels. In Nederweert zijn daardoor ongeveer 450 bijenhotels geplaatst. En ook dit jaar hebben we samen met de gemeente Nederweert bloemenzaad weggegeven aan de inwoners van Nederweert, goed voor 6 hectare aan prachtig bloemen”, zegt een trotse Lei.

Volgens Lei zou ieder mens tijdens zijn werkende leven al een of twee hobby’s kunnen starten. “Zodat je niet bang hoeft te zijn bij je pensioen dat je je verveelt. Ik kom elke week twee dagen te kort”, aldus Lei.

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.