Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg/ Dementie

Een werkdag van een mantelzorgondersteuner in coronatijd

Hoe verloopt zo’n dag als je van huis uit mantelzorgers ondersteunt in plaats van vanuit kantoor en door middel van bezoekjes? Pauline van Punt Welzijn geeft graag een inkijkje in zomaar een werkdag in coronatijd.

08:00 uur; Ik start de computer op en bekijk en beantwoord diverse mails.

09:15 uur; Tijd voor koffie met twee van de laatste paaseitjes.

09:30-11.00 uur; Ik bel met mantelzorgers en vrijwilligers: “Hoe gaat het met je, waar loop je tegenaan?” vraag ik steeds. Daarbij merk ik dat mensen het enorm waarderen dat ik deze telefoontjes regelmatig herhaal en eens goed doorvraag als ze zeggen: “Och, het gaat zijn gangetje”. Maar dan hoor ik even later bijvoorbeeld: ”Dat zeg ik alleen tegen jou, niet tegen mijn zus, maar dat lucht wel op”.

Een werkende mantelzorger voelde druk van haar werkgever om weer te beginnen terwijl ze haar moeder niet alleen kon laten vanwege dementie. Een zus van twee samenwonende broers belt dat de broers elkaar in de haren vliegen omdat de een niet meer naar zijn werk kan en zijn structuur kwijt is. Deze mevrouw heb ik verwezen naar de WMO voor een telefonisch keukentafelgesprek. De WMO pakte dit overigens snel op waardoor de druk op de ketel al verminderde.

Ik beantwoord ook telefonisch vragen van collega’s die telefoondienst hebben: “Waarvoor kunnen mensen bij Home Instead terecht. Hoe werkt de WMO op dit moment?”

11:00 -12:00 uur; Er is skype-teamoverleg met mijn collega mantelzorgondersteuners. We bespreken een aantal casussen, de respijtfolder, wat te doen voor de waardering van mantelzorgers dit jaar en nog wat dingetjes.

12:00 – 13.15uur; Ik werk aan een brief die een mantelzorger, die sinds kort in de cliëntenraad van Land van Horne zit, wil opstellen om zich voor te stellen aan overige mantelzorgers. Daarna even kort pauze met zelfgemaakte soep en even een blokje om voor wat wind door en over mijn hoofd. Ik vind er maar niks aan, dat thuis werken. Het is wel lekker rustig maar ook niemand in de buurt om even mee te sparren of te flauwekullen.

13:15 – 14:30 uur; Videobellen met een mantelzorger en de mevrouw waar ze  heel veel uren in de week mee bezig is. Besproken hoe ze het allebei vol kunnen houden en wat ze nodig hebben. De mantelzorger gaat wat minder doen, een boodschappenvrijwilliger van Corona Hulp Weert wordt aangevraagd en ze gaan maaltijdvoorziening regelen.

Daarna wat registratie gedaan.

14:30 uur; Ik stuur een mail naar de praktijkondersteuners van huisartsen over Corona Hulp Weert. De telefoondienst belt over een aantal oudere dames die vragen hebben die zij niet kunnen beantwoorden. Voor de één regel ik een “luisterend oor” vrijwilliger en de andere koppel ik aan Algemeen Maatschappelijk Werk. Het beroep ouderenadvisering popt weer op…

15:30 uur; Ik maak een filmpje – dat noemen ze tegenwoordig een “vlog”- om mantelzorgers een compliment te geven voor de volgende mantelzorg nieuwsbrief. En even een kopje thee met twee “Mercietjes” die we van het Management kregen

16:00 uur; Mijn werkdag zit erop, ik stap deze keer niet op de fiets naar huis want, ik ben al thuis……. Ik ga hardlopen om mijn duffe kop op te frissen en daarna lekker lang in bad met een boek over 7 zussen….

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.