Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

“Je moet je tijd gewoon goed opvullen”, Henk over vrijwillige inzet

Henk Hoebergen, 71 jaar, is vrijwilliger bij het Repair Café in Nederweert. Hij kwam op het idee om een Repair Café op te zetten toen de klussendienst in Nederweert stopte.
Henk: “We hadden al de groep mensen en we wilden allemaal doorgaan. Samen met Bér Mertens heb ik het idee toen opgepakt.”

“Vanaf mijn 55e ben ik al thuis. Ik heb veel vrijwilligerswerk gedaan sindsdien. Eigenlijk allemaal om tijd op te vullen en om sociale contacten te onderhouden.”
Twee jaar geleden is hij gestopt bij het Sint Maartenshuis, daar zat hij in het klusteam. “Dat heb ik 7 jaar gedaan. Samen met nog iemand deed ik klussen bij mensen op de kamers.”
De rest van de week sport Henk veel. “Ik ben een echte sportfanaat. Ik doe aan zwemmen,  wandelen en een beetje hardlopen.” Want, zo zegt Henk: “De tijd moet goed opgevuld worden!”

Het Repair Café Nederweert bestaat nu vijf jaar. Tijdens corona lag de boel een tijdje stil maar sinds kort kan men weer terecht in de Pinnenhof voor de reparatie van huishoudelijke, elektrische, apparaten. “Koffiezetapparaten, stofzuigers, strijkijzers enz. Maar we kunnen niet alles repareren zoals televisies, dat is te lastig geworden.”
Henk vindt het leuk om te repareren. Hij heeft gewerkt als elektronica ontwerper bij Philips. Daar ontwierp hij een gedeelte van een machine. “En om die reden heb ik me altijd geïnteresseerd om iets te repareren. Ik vind het nog steeds leuk om te doen”.

De eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur kunnen mensen binnenlopen bij het Repair Café. Er komen regelmatig mensen die nog iets gemaakt willen hebben. Mensen hoeven daar niets voor te betalen, alleen de onderdelen, maar ze mogen een vrijwillige bijdrage geven. “We proberen het direct te repareren maar ik neem soms wel eens iets mee naar huis. Dan probeer ik het thuis op te lossen.”
Er zijn zo’n 10 mensen die vrijwillig spullen repareren. “We zijn met een gezellig clubje dat elkaar al 10 jaar kent. Soms is het rustig, dan drinken we koffie.”

Het repareren van de apparaten levert Henk veel voldoening op. Maar voor dit soort werk moet je er wel écht zin in hebben. “Je moet een bepaalde instelling hebben om iemand te helpen. Het zit in je of het zit niet in je.”
Vrijwillige inzet geeft toch een bepaalde verplichting maar het levert veel voldoening op. Henk: “Ik vind het leuk als ik een apparaat weer aan de gang heb gekregen. Maar ik heb het ook merendeels gedaan om tijd nuttig in te vullen. En mensen helpen, dat geeft veel voldoening.”

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.