Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
Wijken en dorpen
Locaties

Meedoen (in de wijk)

Mensen blij maken, daar krijg ik energie van! Nico over buurthulp

Wie Nico kent weet dat hij ontzettend veel vrijwilligerswerk doet voor allerlei organisaties zoals de Weerter Minima Groep, De Weerter SP en sinds afgelopen jaar ook Buurtinitiatief DOENeWoud. “35 jaar geleden begon ik met vrijwilligerswerk, gewoon omdat ik het leuk vond. Ergens meehelpen en zien dat het zin heeft en dat een ander er blij van wordt. Daar krijg ik energie van”, vertelt Nico.

“Bij de Weerter Minima Groep begon het met wat meehelpen, want ik was er toch. Wat klaar zetten en opruimen en intussen praten met anderen. Toen iemand stopte ben ik wat actiever geworden in de organisatie en nu zit ik in de werkgroep”.

“De rode draad, ook in het vrijwilligerswerk, is dat je zelf de regie hebt. Je hoeft niet af te wachten tot de gemeente of een andere instantie iets voor je komt doen. Waar ik het altijd over heb is dat je zelf regie hebt over je eigen wijk, je eigen buurt. Je hebt zelf invloed. Kijk op Groenewoud, waar ik woon, zijn we DOENeWoud gestart omdat we zien dat het een wijk is waar mensen achter de voordeur blijven. En door corona blijft dat lastig. We willen ervoor zorgen dat mensen elkaar leren kennen in de buurt, we gaan gezellige bijeenkomsten organiseren die zorgen voor elkaars betrokkenheid in de buurt. We proberen de drempel te verlagen en je ziet de eerste tekenen al in de buurt”.

Sinds kort is Nico conciërge bij de Philips van Horne school. Daar denkt hij na over de situatie waar de jongeren zich in bevinden in deze rare tijd. De examenleerlingen mogen nu gewoon naar school. Hij is altijd in voor een grap, maar heeft ook serieuze gesprekken met de jeugd. “Echt in gesprek gaan en ervoor zorgen dat jongeren gezien worden”.

Op de vraag waarom mensen vrijwilligerswerk zouden ‘moeten’ doen, zegt hij : “Omdat het kan! Deel je talent, kennis en vaardigheden met anderen, belangeloos, want je krijgt het terug. Je ziet dat anderen er blij van worden, je vergroot je netwerk, je krijgt er leuke gesprekken door. Maar praat ook eens met iemand die het werk doet wat je zou willen, probeer het eens een keer uit, zonder dat je er meteen aan vast zit”.

Geïnspireerd?

Denk jij nu: dit wil ik ook doen! Dat is super natuurlijk. Meld je hier aan voor buurthulp via Corona Hulp Weert. En lees hier meer over het vinden van vrijwilligerswerk in het Weerterland.

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.