Voor wie?
Datum
  • 2020
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg (en dementie)

“Omdat hij het goed had kon ik ook ontspannen weg”

Ria zorgde vele jaren voor haar man die gehandicapt was geraakt door een hersenbloeding, diverse herseninfarcten en TIA’s. Zij hebben meerdere malen gebruikgemaakt van een vorm van respijtzorg, lees hieronder haar verhaal.

Hoe zag jouw situatie eruit?

Een aantal jaren geleden hoorde ik over het bestaan van respijtzorg. Ik zorgde al vele jaren voor mijn man, dus probeerde ik uit te zoeken of wij in aanmerking kwamen voor respijtzorg. Ik was er namelijk hard aan toe om er een weekje tussenuit te gaan en even de zorg voor mijn man over te kunnen dragen aan iemand anders.

Hoe heb je het geregeld?

Via de Vraagwijzer van de gemeente kwam ik in contact met een WMO-consulent. Een erg aardige medewerker, die mijn verhaal aanhoorde en mij verzekerde dat ze zou proberen er alles aan te doen wat mogelijk was. In ons geval betekende dat, dat we een aantal dagen of weken per jaar gebruik wilden maken van een logeeradres voor mijn man. Natuurlijk kon zij dat niet alleen beslissen en toen volgde een lange weg.

Een lange weg, vertel…

Op het moment dat we groen licht kregen moesten we gaan proberen om die zorg te verzilveren. Dat was nog een hele klus… We kregen wel een paar adressen van zorginstellingen, maar kregen vaak te horen dat ze in principe pas een week van te voren konden zeggen of er toevallig plek was in mijn geplande vakantieweek. Dit was namelijk afhankelijk van of er iemand was overleden in de desbetreffende instelling óf misschien kon terugkeren naar de thuissituatie.

Waar liep jij als mantelzorger tegenaan in het organiseren van respijtzorg?

Wij hebben een aantal malen gebruik mogen maken van respijtzorg. Het is een prima mogelijkheid, maar er zijn nog veel hobbels op de weg ernaartoe. Het zou, onder andere, héél fijn zijn als er permanente logeerkamers komen.  Dit scheelt heel veel stress bij de toch al vaak overbelaste mantelzorger.

Wat heeft respijtzorg voor jullie opgeleverd?

Respijtzorg was prima voor ons. Mijn man voelde zich snel thuis in het verpleeghuis waar hij logeerde. Hij was dan wel liever thuis, maar deed dit voor mij en ik kon met een gerust hart weg omdat er goed voor hem werd gezorgd. Omdat hij het goed had kon ik ook ontspannen weg en de zorg loslaten. Toen ik thuis kwam van vakantie kon ik er weer beter tegenaan en heb er echt een paar weken profijt van gehad.

Wat zou je graag nog aan andere mantelzorgers mee willen geven?

Aangezien de rol van mantelzorgers steeds belangrijker wordt zou ik willen adviseren om eens na te denken over het aanvragen van respijtzorg; even een aantal dagen voor jezelf. Daar kan je echt van opknappen, als de zorg tenminste goed geregeld is en je je daarbij op je gemak voelt.

Foto: MantelzorgNL

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.