Voor wie?
Datum
  • 2020
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg (en dementie)

“Opgedrongen hulp is geen hulp”

Mijn naam is Jan Kirkels, 79 jaar oud en gehuwd met Truus Kirkels- Smeets. Ik help Truus 80 jaar oud,  met een aantal dagelijkse bezigheden en waar nodig ook bij andere zaken die op dat moment nodig zijn.

Mijn vrouw is ongeneeslijk ziek en sinds december 2019 is zij door de specialist  in  het ziekenhuis “uitbehandeld” verklaard. Dit wil zeggen dat zij vanaf dat moment via de huisarts eventuele hulp krijgt in de vorm van eventuele pijnbestrijding. Vanuit het ziekenhuis is er wel via de casemanager regelmatig telefonisch contact met mijn vrouw om te praten over de situatie op dat moment.

Ik vind het fijn om te zien dat Truus blij is met de gegeven  hulp. Bovendien ben ik blij met de positieve instelling en houding van mijn vrouw. Dit maakt het helpen minder zwaar. Ik hoor haar nooit klagen. Bovendien vind ik het fijn dat zij nog actief is in het huishouden en vlijtig is met handwerken. Bovendien maken we samen goed gebruik van de mooie  momenten door ergens met de auto naar toe te gaan en drinken dan we een kop koffie of maken een praatje met andere mensen.

Verder vind  ik het heel fijn en geruststellend om te weten dat ik met mijn vragen altijd bij mensen van Punt Welzijn terecht kan voor hulp en/of verwijzing naar de betreffende instantie.

Wat ik erg moeilijk vind is te aanvaarden  hoe heel geleidelijk de conditie van Truus achteruit gaat. Maar gezien de omstandigheden zijn we samen met de geven mogelijkheden toch nog redelijk tevreden.

Misschien mag ik gezien mijn ervaringen aan andere mantelzorgers een tip geven in de vorm van een gezegde: “opgedrongen hulp is geen hulp.” Ik heb ervaren dat het belangrijk is om mijn vrouw hulp te geven waar zij op dat moment om vraagt of in eerder gemaakte afspraken om heeft gevraagd. Daarmee blijft het gevoel van zelfredzaamheid en eigenwaarde zo lang mogelijk bij  Truus overeind.

Echter, ik realiseer mij ook heel goed dat de gegeven tip niet altijd en voor iedereen van toepassing zal zijn, omdat elke situatie anders en onvergelijkbaar kan zijn met mijn situatie.

Verder is het voor de mantelzorger belangrijk dat hij ook voor zichzelf goed zorgt door het beoefenen van bijvoorbeeld een hobby of actief lid te zijn van een sportclub. Ik beoefen ruim 12 jaar diverse vormen van wandelsporten met de bijbehorende trainingen en ik doe aan fotografie. Bewegen en sociale contacten zijn in deze zeer belangrijk.

Tot slot wens ik iedere mantelzorger toch een fijne tijd toe en voorzien met zoveel mogelijk goede momenten.

Bedankt voor uw aandacht.

Jan Kirkels.

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.