Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Meedoen (in de wijk)

Thuis in het Keenter Hart

Thuis in het Keenter Hart (Sint Jozefskerkplein 3 in Weert) 

“Het hart van een wijk zijn de mensen die om elkaar geven. Dit gebouw wil het hart een thuis geven”. Deze tekst staat centraal op een bord in het Keenter Hart en stichting Punt Welzijn heeft de nobele taak om deze mooie tekst tot uitvoering te brengen.  

Sinds 2010 zijn de deuren geopend en door de jaren heen zijn er al vele bezoekers geweest voor een vergadering, training, sporten, huiswerkbegeleiding, een maaltijd, een spelletje, of om gezellig een kop koffie te drinken. Voor een beter beeld van het reilen en zeilen nemen we je graag mee in zomaar een dagje Keenter Hart.  

Een dagje Keenter Hart 

Het is een donderdag en de beheerder opent de deuren om 8:00 uur. Er moeten verschillende ruimtes klaargezet worden voor een BHV training. Ook zorgt hij ervoor dat de mensen deze training kunnen starten met een vers kopje koffie.  

Opstarten en verwelkomen 

Rond 9 uur komt buurtwerker Thera Hurkmans binnen. Ze bespreekt de dag met de beheerder, want vandaag vindt er een high tea plaats, die elke 1ste donderdag wordt georganiseerd. Én een groep mensen heeft een lunch gereserveerd. Het wordt dus passen en meten om iedereen te kunnen plaatsen, maar dat gaat zéker lukken. 

Nu komen ook de begeleiders van organisaties PSW en Land van Horne binnen. Zij hebben een dagbesteding in het gebouw en verwelkomen hun deelnemers. De deelnemers van Land van Horne beginnen altijd rustig in een eigen ruimte die knus is ingericht. De deelnemers van PSW vinden het fijn om samen een kopje koffie te drinken in de ontmoetingsruimte en daarna helpen zij mee met kleine klusjes in het Keenter Hart zoals glas wegbrengen of boodschappen doen. Eén van de deelneemsters is de initiatiefneemster van de high tea en gaat beginnen met het dekken van de tafels. Er zijn ook al verschillende vrijwilligers bezig in de keuken om de hapjes voor de high tea en de lunch klaar te maken.  

Drukte en gezelligheid tijdens lunchtijd 

Om 12 uur begint de high tea. Deze keer hebben zich 30 mensen aangemeld, dus het is lekker druk, maar door de gedreven vrijwilligers loopt alles op rolletjes. Ze krijgen ook veel complimenten van de deelnemers, die alles heerlijk vinden. Kim, een bezoeker van de high tea, vertelt: “Het is altijd een feest om hier te mogen aanschuiven voor de high tea. Ik ben zelf vrijwilliger bij het wijkontbijt en de speelotheek die hier op vrijdag en zaterdag open is en dan is het ook eens fijn om zelf bediend te worden. Ik voel me hier thuis omdat iedereen elkaar begroet, je ideeën worden gewaardeerd en ik mag hier zijn zoals ik ben.” 

Om 13 uur lopen een aantal mensen binnen voor een kopje koffie. Elke donderdag middag kun je voor 50 cent een kopje koffie en of thee komen drinken van 13:00 tot 16:00 uur. Iedereen is welkom!  

Om 14 uur is de rust teruggekeerd, er zijn een aantal mensen die gezellig met elkaar kletsen met een kopje koffie. Ook de vrijwilligers van de high tea en de lunch zijn net klaar met de afwas en zitten even bij elkaar onder het genot van een kopje koffie.  

Groepen in de avond 

In de avond zijn er verschillende groepen die gebruik maken van het Keenter Hart. Zo komt er elke week een Bridgeclub die in de grote zaal zitten. Verder heeft wijkraad Keent deze avond een vergadering en is er een dansgroep actief. De beheerders en vrijwilligers doen hun uiterste best om weer iedereen te voorzien van een drankje en zetten de ruimtes zoveel mogelijk klaar voor de volgende dag.  

Veel meer dan een wijkgebouw 

Dat het Keenter Hart veel meer is dan een wijkgebouw, legt Thera Hurkmans van Punt Welzijn uit: ”Het is fantastisch om te zien hoe mensen kunnen opbloeien als ze weer ergens naar toe kunnen waar ze gezien worden. Er zijn veel mensen in de wijk die het lastig vinden om sociale contacten te onderhouden het spannend vinden om ergens binnen te stappen. Mijn taak is om deze drempel zo laag mogelijk te maken. Dat doe ik samen met de vele vrijwilligers die hier actief zijn. We bieden een ruimte voor de wijk om activiteiten te organiseren, we zijn zichtbaar, maar ik bel ook regelmatig mensen op om te vragen of ze zin hebben in een kop soep. Je moet er zijn en mensen soms letterlijk ophalen en samen naar het Keenter Hart gaan. Laatst kwam er een man binnen voor ‘Kom op de soep’ en hij vertelde dat hij bij zijn vriendin ging zitten. Twee maanden geleden zat deze man nog verdrietig bij me, omdat hij geen vrienden had en er graag meer uit zijn huis zou willen komen. Nu zit hij dus bij zijn vriendin, die hij hier heeft ontmoet en waarmee een mooie vriendschap is ontstaan. Dit wil je bereiken, een thuis zijn voor buurtbewoners waar je vrienden kan maken!”  

Wil je weten welke activiteiten er wekelijks plaatsvinden in het Keenter Hart? Scan de QR code!

 

Eetpunt Keenter Hart: Op de foto zie je deelnemers van het Eetpunt Keenter Hart. Dit vindt iedere maandag en woensdag plaats. Klik hier voor meer informatie.  

  

  

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.