Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

“We werken samen aan dierenwelzijn, dat is mooi”, Sander en Lisa over vrijwillige inzet.

Sander Steijvers, 37 jaar, uit Weert doet sinds een half jaar vrijwilligerswerk bij Hurmes Dierenthoes. Hij zag via de sociale marktplaats van Punt Welzijn dat de stichting vrijwilligers zocht. “Ik kende de organisatie niet. Eerst ben ik een keer voer gaan brengen voor de kattenafdeling. Ik vond het toen zo mooi wat ze doen dat ik de week erop ben begonnen als vrijwilliger.”

Lisa van Hal, 23 jaar, uit Weert is sinds mei vrijwilliger. Zij was op zoek naar vrijwilligerswerk waarin ze meer kan betekenen voor dieren. “Op de site van NLdoet zag ik de stichting staan en toen werd ik enthousiast.” Lisa houdt zich vooral bezig met de knaagdieren, konijnen, kippen en geiten. Ze maakt de hokken schoon en geeft de dieren vers hooi, groenvoer en water. “Veel dieren hebben veel meegemaakt. Door hen rustig te benaderen en aandacht te geven bouw je een vertrouwensband met ze op. Dat is erg mooi om te zien.”

Sander doet dezelfde werkzaamheden maar dan voor de grote kattenafdeling waar 36 katten verblijven. “Het schoonmaken van de hokken is niet altijd een leuke klus. Het stukje socialisatie van de katten maakt veel goed!” zegt hij met een lach.

Lisa: “Ik vind het fijn om met mijn handen en praktisch bezig te zijn. Doordeweeks werk ik met mijn hoofd als psycholoog in de ouderenzorg. Het is daarom heel lekker om vijf uurtjes per week met mijn verstand op nul met de dieren bezig te zijn”.
Ze was eerst bang dat het vrijwilligerswerk te druk zou worden naast haar gewone werk, maar ze merkt dat het haar juist rust geeft. “Onderzoek geeft ook aan dat werken met dieren en het aaien van dieren gelukshormonen opwekt en stress vermindert. Om dat te ervaren is gewoon fantastisch,” zegt Lisa.

Sander: “Je wordt door de dieren gedwongen om in het nu te leven, op dit moment. Dieren hebben geen verleden  waar ze mee bezig zijn, en geen toekomst. Nú is  iets belangrijk. En je bent als vrijwilliger ook met datgene bezig op dat moment. Er is geen ruimte voor andere gedachten.”
Sander werkt 36 uur als re-integratie adviseur en is dj. Daarnaast zet hij zich vier uur per week vrijwillig in bij Hurmes Dierenthoes. Hij is voor zijn werk veel bezig met juridische aspecten van verzuim en het coachen van mensen. “Na zo’n drukke week is het heel erg fijn om iets voor dieren te kunnen betekenen waar je veel om geeft. Ik word er blij van als alles schoon is en als je ziet dat de dieren geen stress hebben en gelukkig zijn, dat ze zich comfortabel voelen.”

Sander en Lisa zijn eensgezind als het aankomt op de reden om vrijwilligerswerk te doen. “Ik denk dat het allerbelangrijkste is om te beseffen dat er heel veel plekken zijn waar mensen nodig zijn. Je kan altijd zinvol zijn. Op de tweede plaats denk ik dat je je hart moet volgen en moet kijken waar je passie ligt. Alleen dan kun je vrijwilligerswerk overtuigd elke week blijven doen”, aldus Sander. Lisa voegt daar aan toe: “Het is heel mooi om iets te kunnen betekenen voor anderen en daarnaast levert het voor jezelf ook wat op. Je komt in een groep waar iedereen hetzelfde doel nastreeft, in dit geval dierenwelzijn, en dat geeft een gevoel van saamhorigheid.”

Home – Hurmes Dierenthoes in Stramproy vangt dieren op die niet herplaatsbaar zijn. Dat zijn dieren die vanuit het asiel komen, door de dierenambulance worden gebracht of in beslag zijn genomen. In totaal lopen er zo’n 300 dieren rond, van kwartel tot paard. Het tehuis telt onder andere 40 honden, 60 katten, 6 paarden/pony’s en veel pluimvee. De vrijwilligers worden ingezet bij dieren waar ze affiniteit mee hebben en krijgen cursussen.

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.