Mantelzorg

Jonge mantelzorgers

Helpen in en om het huis, oppassen of helpen bij het zorgen voor de zieke. Doe jij dit ook regelmatig? Dan ben je niet de enige: wist je dat één op de vier jongeren thuis te maken heeft met extra zorgen?

“Er zijn voor een ander kent geen leeftijd”

Een ‘jonge mantelzorger’ is een kind of jongere die opgroeit met een familielid met een lichamelijke of psychische ziekte, handicap of verslaving. Van alle jongeren in Nederland is één op de vier een jonge mantelzorger. Natuurlijk kan het hartstikke goed gaan thuis, maar soms is het lastig om óók nog huiswerk te maken of tijd te hebben voor hobby’s. Óf de jongeren maken zich zorgen over hoe het thuis gaat.

Is er bij jou thuis iemand al lang ziek, gehandicapt, verslaafd of in de war? Misschien is je moeder depressief, of heb je een autistisch broertje, zit je vader in een rolstoel of heeft je zus het syndroom van Down. De extra zorgen waar je dan mee te maken krijgt noemen we mantelzorg.

Het is mooi als je mee helpt en het kan ook heel leuk zijn. Helemaal niks mis mee dus. Heb je vragen, loop je ergens tegen aan of wil je met iemand praten over hoe het bij jullie thuis gaat? Weet dat je dan bij ons terecht kan.

Meld je aan voor de VIP acties !
Speciaal voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar heeft Punt Welzijn ‘VIP acties’: acties voor Very Important People! Als je je als jonge mantelzorger hiervoor aanmeldt, maak je iedere twee maanden kans op een leuke verrassing of verwenactiviteit en wordt je op de hoogte gehouden over andere dingen die voor jou nuttig kunnen zijn. Meld je aan via de button rechts op deze pagina.

Week van de Jonge Mantelzorger

Begin juni is er jaarlijks de ‘Week van de Jonge Mantelzorger’. Ook Punt Welzijn zet in deze week jonge mantelzorgers in de gemeenten Weert en Nederweert in het zonnetje.

Hieronder zie je twee filmpjes van jonge mantelzorgers. Zij zijn niet te missen. Thuis niet maar ook niet op school of in hun sociale leven.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.