Mantelzorg

Voor werkgevers

1 op de 4 werknemers heeft naast het werk ook de zorg voor iemand in hun omgeving. Dit betekent dus dat er wellicht bij jouw bedrijf ook mantelzorgers werken.

Als werkgever heb je graag dat jouw personeel goed in zijn vel zit. De combinatie van zorgen voor iemand anders en werk kan soms te  veel worden. 

“Het werkt lekkerder in een mantelzorgvriendelijk bedrijf”

40% van de mensen die werk en zorg combineren, voelt zich soms matig tot zwaar overbelast. Vaak maken zij dit niet bespreekbaar of pas als men al zwaar (over)belast is. Dan kan het leiden tot verzuim of zelfs de beslissing om te stoppen met werken.

Veel mantelzorgers willen graag werken, omdat werk hen inkomen, afleiding, sociale contacten, waardering en erkenning biedt. Toch kan de combinatie, praktisch en emotioneel, lastig zijn. Goede ondersteuning zowel thuis als op het werk is van belang. Het begint allemaal bij het bespreekbaar maken van de situatie.

Er zijn diverse verlofregelingen om werk en zorgtaken te combineren, maar meestal zijn het de maatwerkoplossingen die het meeste betekenen. Voor de één is dat flexibele aanvangstijden of thuiswerken, voor een ander is dat (tijdelijk) minder of helemaal niet werken, of een eenvoudiger takenpakket. Telefonisch bereikbaar zijn voor het thuisfront of in werktijd wat regelklussen mogen doen kan een oplossing zijn. Ook kan het helpen om in contact te komen met een mantelzorgondersteuner. Iemand die eens even meekijkt naar de situatie, om zo samen de mantelzorg beter te organiseren.

Bekijk de infographic ‘Werk en mantelzorg, regelen we samen!‘, waarin je een aantal mogelijkheden ziet om de combinatie van werk en mantelzorg makkelijker te maken.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.