Mantelzorg

Aanpassingen in en om huis

Kan degene waarvoor je zorgt nog zelfstandig douchen of de trap op? Of zit degene in een rolstoel en zou een elektrische deuropener een uitkomst bieden zodat degene langer zelfstandig thuis kan blijven wonen. Wij weten hoe een paar aanpassingen in huis jouw werk als mantelzorger aanzienlijk kunnen verlichten.

“Een traplift in huis, dat is al een hele zorg minder”

Als dagelijkse handelingen niet meer vanzelf gaan zijn er gelukkig vele hulpmiddelen die kunnen helpen. Op de website Hulpmiddelenwijzer zie je wat er allemaal mogelijk is. Ook op de website van Regelhulp staat nog meer informatie en vind je waar je een vergoeding voor kunt krijgen. Samen met jou kijken we naar de beste oplossing.

Handige tips

Wil je meer informatie en een advies op maat? Doe dan op www.mijnhuisopmaat.nl de gratis Huistest of vraag een huisbezoek van een vrijwillige woonadviseur aan bij Punt Welzijn.

Lees meer over de mogelijkheden op deze pagina Langer in je eigen huis blijven wonen – Punt Welzijn

Ondersteuning van een ergotherapeut

Een ergotherapeut kan je ook verder helpen, deze is gespecialiseerd in woningaanpassingen en hulpmiddelen. Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle ziektekostenverzekeringen.

Voor ouderen met dementie én hun mantelzorger is er een EDOMAH ergotherapeut. Een EDOMAH ergotherapeut ondersteunt iemand met een beginnende of matige dementie en hun mantelzorger(s) thuis bij het vergroten van de vaardigheden in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten op het gebied van wonen, werken en vrije tijd.

Is het duidelijk welke woningaanpassing nodig is, dan kun je het volgende doen:

  • De woningaanpassing zelf doen en zelf betalen. Je hebt dan alle vrijheid om zelf een aanpassing uit te kiezen. Je kunt eventueel de hulp inschakelen van familie of bekenden bij het uitzoeken en aanbrengen van de aanpassing.
  • De woningaanpassing regelen via de gemeente. Dit is een mogelijkheid als je zelf niet in staat bent om de woningaanpassing aan te brengen. De gemeente beslist in zo’n geval of een aanpassing noodzakelijk is. De gemeente beslist ook welke oplossing er wordt vergoed.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.