Vrijwillige inzet

Steun voor verenigingen in coronatijd

Heeft jouw vereniging vragen gerelateerd aan deze coronatijd? Loop je ergens tegenaan, heb je zorgen over het voortbestaan van je club of een deel van de activiteiten, vraag je je af hoe je financieel het hoofd met de vereniging boven water houdt, enz?

Wij ondersteunen ook in deze tijd.

Voor deze en andere vragen kun je bij ons terecht. We verwijzen door naar voorzieningen, de gemeente of andere instanties en denken graag met je mee. Ook als je nu juist tijd over hebt om bijvoorbeeld je vrijwilligers- of ander beleid eens onder de loep te nemen, zijn wij jouw informatie-en adviespunt.

Hieronder een overzicht van regelingen en tips. We gaan komende weken actief contact leggen met verenigingen in Weert. Wil je snel contact? Bel of mail dan met een van onze medewerkers.

Maatregelen:

 • Rivm: Blijf altijd de actuele maatregelen van het RIVM volgen. Klik hier voor actuele informatie.
 • Rijksoverheid: Overzicht van verschillende maatregelen per onderwerp. Klik hier voor meer informatie.
 • Gemeente Weert:De gemeente Weert neemt maatregelen om ondernemers en instellingen te helpen. Hieronder vallen ook maatregelen voor culturele instellingen, maatschappelijke-  en sportaccommodaties. Klik hier voor meer informatie.
 • Gemeente Weert: De gemeente Weert heeft verschillende maatregelen getroffen. Nu er door het kabinet versoepelingen zijn aangegeven op verschillende vlakken, heeft de gemeente ism Veiligheidsregio’s Noord en Midden-Limburg gekeken hoe dit verder vormgegeven word. Welke regels en eisen er gesteld worden aan je vereniging om weer te mogen beginnen, lees je op hun website.  Klik hier voor actuele informatie.
 • Huis voor de Kunsten Limburg: Zij zijn een hulploket gestart voor de Cultuursector.  Klik hier voor meer informatie. Ook hebben zij een groot overzicht met regelingen, fondsen, etc. Klik hier voor meer informatie.
 • Spoedwet voor Algemene ledenvergadering: Door het coronavirus kunnen verenigingen geen fysieke algemene ledenvergadering (ALV) houden. Het alternatief, een digitale ALV, was door bepaalde wetgevingen geen goedgekeurd alternatief. Door een speciale spoedwet is daar verandering in gekomen: verenigingen mogen nu wél een digitale ALV beleggen, waardoor bepaalde besluiten alsnog doorgang kunnen vinden. Klik hier voor meer informatie.
 • Galant: Overzicht van steunmaatregelen tijdens corona. Klik hier voor meer informatie.
 • Vrijwiligerswerk.nl: Op hun website vind je onder andere informatie over protocollen om weer op te starten, info over financiën, een forum over de inzet van 70+ vrijwilligers. Klik hier voor meer informatie.
 • Jeugdwerk Limburg: Corona Richtlijnen RIVM en Tips vanuit Jeugdwerk Limburg. Open de nieuwe nieuwsbrief “Flits” van juni op hun website. Klik hier voor meer informatie.

Tips:

 • Koninklijke Nederlandse Heide Maatschappij: Zij hebben enkele tips op het gebied van organisatie en financiën op hun website beschreven. Klik hier om naar de tips te gaan. 
 • NOC*NSF: Zij hebben een checklist gemaakt voor sportverenigingen, maar kan zeker ook gebruikt worden door alle verenigingen. Klik hier voor meer informatie.

Alleen voor Sportclubs:

Burgerinitiatieven en gemeenschapsaccommodaties:

 • OranjeFonds: Heb je een burgerinitiatief gericht op armoede, eenzaamheid en de inzet van (meer) informele zorg tijdens de Coronacrisis? Het Oranjefonds kan je hierin ondersteunen. Vanaf 15 april start een tweede ronde voor het aanvragen van hulp bij het opstarten van deze projecten.  Klik hier voor meer informatie.
 • VKKL: Praktische informatie voor gemeenschapsaccommodaties. Klik hier voor meer informatie.

Een aantal belangrijke websites voor actueel nieuws voor alle verenigingen (let op!! Het actuele nieuws kan dagelijks veranderen):

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.