Voor wie?
Datum
  • 2019
  • 2020
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

Gemiste inkomsten vereniging, en wat nu?

De  sluiting van sportclubs tot 1 juni zorgt al voor gemiddeld 30% minder barinkomsten. Dat blijkt uit een onderzoek van Twelve, dat de betaalsystemen verzorgt voor ruim 2500 sportclubs in Nederland. De inkomsten uit de kantine vormen voor veel sportclubs 25 procent van de totale jaarlijkse begroting. En wat nu? Hieronder meer informatie over het onderzoek en een aantal tips. 

De inkomstenderving voor hockey- en voetbalclubs is het grootst. Die lopen gemiddeld 35.000 euro aan inkomsten mis in de periode van maart tot 1 juni, luidt de prognose van Twelve, die een steekproef deed onder 700 sportclubs met een eigen accommodatie en kantine. Ook bij tennisverenigingen  kunnen de jaarlijkse toernooien in juni niet doorgaan. “Ondanks dat de meeste clubs eenmalig recht hebben op 4000 euro van de overheid, blijkt uit deze data dat ze de inkomstenderving onmogelijk op de korte termijn kunnen inhalen.”

En nu?

Ook blijken sponsoren in financiële problemen te komen door de crisis. Hierover hebben we vanuit Punt Welzijn nog geen concrete cijfers kunnen vinden in relatie met verenigingen. Maar je leest wel her en der dat er wordt gevraagd om als vereniging zoveel mogelijk voor je sponsoren te betekenen. Denk daarbij aan het lokaal kopen van producten, dit te promoten op je social media of in je nieuwsbrief en wellicht kan je een deal maken met een sponsor zodat het jullie beide iets overlevert.

Getipt wordt ook om te proberen leden en sponsoren betrokken te houden bij je vereniging door bijvoorbeeld een online pubquiz te organiseren of de kantinevoorraden te verkopen in de vorm van een ‘verspil me niet’ pakketje.

Grote Clubactie 2020

In september is er weer de mogelijkheid voor verenigingen om aan de Grote Clubactie deel te nemen en via die weg geld op te halen voor de club. De datum van de start van de Grote Clubactie is zaterdag 19 september. Er is ook de mogelijkheid voor online lotenverkoop. Bij de online verkoop hoeft er niet langs de deur gegaan te worden wat wel zo fijn is in tijden van corona. Er kan een link gedeeld worden met de verkooppagina. Inschrijven? Dit is al mogelijk en de Grote Clubactie raadt ook aan om dit al te doen. Aanmelden kan via: https://www.clubactie.nl/inschrijven/

Wil je als vereniging meer weten over maatregelen en tips rondom corona? Klik hier.

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.