Voor wie?
Datum
 • 2020
 • 2021
 • 2022
 • 2023
Wijken en dorpen
Locaties

Mantelzorg

In gesprek met mantelzorgmakelaar Monique Slijkhuis

Hallo, ik ben Monique Slijkhuis en heb een praktijk als mantelzorgmakelaar in Zuidoost Brabant.

Na het volgen van de post hbo-opleiding tot mantelzorgmakelaar in 2017 ondersteun ik als onafhankelijk en zelfstandig mantelzorgmakelaar de mantelzorger bij vragen op het gebied van zorg, wonen, welzijn, arbeid en financiën. Ik wijs de weg en neem regeltaken uit handen.

Daarnaast werk ik vanaf januari 2019 ook als onafhankelijke cliëntondersteuner WLZ in opdracht van het Samenwerkingsverband Onafhankelijke Cliëntondersteuners Brabant.

Wat doet een mantelzorgmakelaar?

Een mantelzorgmakelaar ondersteunt de mantelzorger. De mantelzorgmakelaar weet de weg in de wereld van de zorg en neemt taken uit handen. Als mantelzorgmakelaar bied ik ondersteuning door problemen en vragen uit te zoeken, informatie aan te reiken en regeltaken uit te voeren. Ik ontlast de mantelzorger, zodat hij of zij meer tijd en ruimte heeft om voor de zorgvrager én zichzelf te zorgen!

Ik wijs vooral de weg in het ingewikkelde land van zorg en welzijn, ik help met het maken van keuzes en neem regeltaken uit handen. Vooral het regelwerk zoals telefoontjes naar instanties en het invullen van formulieren kost de mantelzorger vaak veel tijd en energie. Door het overnemen van deze regeltaken kan ik de mantelzorger ontlasten.

En waar ben je in jouw werk het meeste mee bezig?

Ik ga vrijwel altijd bij de mensen op huisbezoek. Een persoonlijke kennismaking vind ik erg belangrijk en zo kunnen we het beste de situatie in beeld brengen. Het uitzoek en regelwerk gebeurt vanuit kantoor.

Zijn er kosten verbonden aan een mantelzorgmakelaar?

De diensten van de mantelzorgmakelaar zitten vaak in het pakket van de aanvullende verzekering. De vergoeding is afhankelijk van waar en hoe je verzekerd bent. Kijk hier naar jouw eigen situatie. Soms vergoedt ook de werkgever de kosten en indien verzekering en werkgever de kosten niet dekken, kun je altijd particulier gebruik maken van de dienstverlening van de mantelzorgmakelaar.

Hoe vraag ik een mantelzorgmakelaar aan?

Het beste is om eerst contact op te nemen met de verzekering; die moet vooraf toestemming geven. Maar je kunt altijd rechtstreeks bellen met een mantelzorgmakelaar naar keuze voor informatie.

Met wie werk jij samen?

Mantelzorgmakelaars werken onderling samen. Daarnaast zijn er goede contacten met mantelzorgondersteuners, gemeente, zorgaanbieders en andere hulpverleners.

Welke vraag krijg je het meest van mantelzorgers?

Veel klanten vragen ondersteuning bij het aanvragen en inregelen van een persoonsgebonden budget (pgb), maar ik merk ook vaak dat men met meer algemene vragen komt, omdat men niet weet bij welk loket men wat moet vragen of vastloopt in huidige en toekomstige woonsituaties. Bij vrijwel alle vragen kan de mantelzorgmakelaar ondersteunen.

Voorbeelden van vragen:

 • Ik wil een zzp’er inhuren om de zorg te verlenen. Hoe regel ik dit?
 • Ik wil graag zelf de zorg verlenen. Kan ik hier ook een vergoeding voor krijgen?
 • Hoe zit het met de eigen bijdrage?
 • Ik kan geen zorg krijgen, maar heb die wel nodig. Wat nu?
 • Ik wil graag thuis blijven wonen, maar hoe moet dat?
 • Ik zit in een verpleeghuis maar wil graag naar huis. Kan dit?
 • Moet ik nog steeds mijn eigen huis opeten als ik naar een zorgappartement ga?
 • Hoe combineer ik mantelzorg met mijn werk?
 • De dagbesteding waar mijn man naar toe gaat levert alleen zorg vanuit pgb? Wat nu?

Waar word je blij van in je werk?

Het werk is heel dankbaar. Mensen zijn al blij als iemand echt naar ze luistert en kan helpen. De zorgvrager krijgt vaak volop aandacht maar wie vraagt er nu aan de mantelzorger hoe het met hem of haar gaat. Wij zijn er echt voor de mantelzorger.

Als laatste, wat geef je nog graag mee aan alle mantelzorgers?

Vraag op tijd hulp! Wacht niet te lang, want hulp vragen mag altijd.

Met vriendelijke groet,

Monique Slijkhuis

Mantelzorgmakelaar & onafhankelijke cliëntondersteuner WLZ

www.zorgvoordemantelzorger.nl

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.