Kinderen en ouders

Algemeen

Terwijl je met een kar vol boodschappen richting de auto loopt valt er een pak koekjes uit het winkelwagentje. Op dat moment besluit je peuter ervan door te gaan. Hij rent richting de geparkeerde auto’s. Je besluit achter je peuter aan te rennen en hem te zoeken. Maar dan hoor en zie je hem niet meer. Je begint nu angst te voelen. Een vriendelijke meneer kijkt je aan en wijst naar de rode auto. Hij maakt een sussend gebaar. Je begrijpt de man en loopt zo stil als je kan richting de achterkant van de rode auto. En daar zit je peuter rustig op de grond steentjes te tellen. Je peuter heeft jou al snel in de gaten. Verschrikt kijkt hij je aan en barst daarna in lachen uit. Opgelucht pak je hem op en samen gaan jullie terug naar de auto. Je komt de helpende man weer tegen en vriendelijk bedank je hem. De man zegt met een grote glimlach terug ‘Opvoeden doe je nooit alleen’.

Ondersteuning

En daar staan wij achter. Wij geloven in het bekende Afrikaanse gezegde ‘It takes a village to raise a child’. Oftewel, opvoeden doen wij samen. De belangrijkste basis voor kinderen wordt thuis gegeven. Daarnaast komen kinderen in allerlei omgevingen terecht waarin ze verschillende mensen tegenkomen. Naast thuis komen kinderen ook veel op school en de opvang. Al deze mensen dragen zorg en voeden de kinderen mee op. Ervan uitgaande dat iedereen de kinderen met de beste bedoelingen een bijdrage levert. En gelukkig groeien de meeste kinderen zonder problemen op.

Gelukkig opgroeien en opvoeden betekent niet dat alles vlekkeloos gaat en dat jij en je kind precies weten hoe je je moet gedragen. Opgroeien en opvoeden gaat met vallen en opstaan en met een lach en een traan, met zekerheid en met onzekerheid.

Voel jij je wel eens onzeker, of gaat opvoeden niet zoals je je had voorgesteld? Dan kan het fijn zijn als je er met iemand over kan praten. Praten wil niet zeggen dat iemand voor jou bepaalt wat je wel en niet moet doen. Zie het meer als gedachten wisselen, elkaar tips geven, samen informatie zoeken of gewoon je hart luchten.

Ondersteuning krijgen en vinden kan op allerlei manieren. Zo ook bij Punt Welzijn. Wij staan klaar voor iedere ouder/ opvoeder met vragen rondom de opvoeding en ontwikkeling van het kind.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.