Voor wie?
Datum
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

De ‘Nationale Vrijwilligersdag’ op 7 december 2023

Op donderdag 7 december 2023 is het de ‘Nationale Vrijwilligersdag’. Deze dag is een mooi moment om vrijwilligers extra te bedanken voor hun enthousiasme, betrokkenheid & inzet.

Vrijwilligerswerk is onbetaalbaar

Door waardering uit te spreken creëer je een fijne en positieve omgeving waarin vrijwilligers zich gewaardeerd voelen en graag een bijdrage willen (blijven) leveren aan de vereniging of stichting. Het is aan de besturen om aan deze dag aandacht te besteden. Tegelijkertijd zijn bestuurders ook vrijwilligers en om hen en alle vrijwilligers te waarderen en iets extra’s te geven, zetten wij hieronder een aantal tips op een rij.

Persoonlijke bedankjes 
Verstuur een persoonlijk bedankje naar de vrijwilligers. Dit kan bijvoorbeeld een (handgeschreven) kaart zijn met een aantal dankwoorden.
Delen van vrijwilligersverhalen 
Highlight vrijwilligersverhalen op de website/via social media of in de nieuwsbrieven. Dit versterkt niet alleen de band tussen de vrijwilligers onderling maar het inspireert wellicht anderen om zich ook aan te sluiten als vrijwilliger bij de vereniging/stichting.
Vlog of videoboodschap 
Neem een vlog op waarin vrijwilligers middels een persoonlijke boodschap bedankt worden. Een andere mogelijkheid is om een actiemoment van vrijwilligers vast te leggen en dan vervolgens hieraan een persoonlijke boodschap toe te voegen.
Walk of fame 
Creëer een ‘walk of fame’ met behulp van foto’s en zet zo vrijwilligers in de spotlights.

Daarnaast kun je vrijwilligers ook bedanken door middel van iets tastbaars. Dit kan op verschillende manieren.
Een attentie
Denk hierbij aan een zakje bloembollen of iets van een lokale ondernemer. Het is vooral fijn als je dit persoonlijk overhandigt. Of neem een taart mee naar de eerste volgende vergadering.
Ondersteuning & ontwikkeling
Als vereniging/stichting kun je trainingen, workshops of cursussen organiseren. Dit toont niet alleen waardering, maar hierdoor kan de vrijwilliger én je vereniging/stichting zich verder ontwikkelen.
Activiteit
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een feestavond, een high tea of lunch, een wandeling of een winterbarbecue.

Heb je vragen over wat je kunt doen voor vrijwilligers voor de ‘Nationale Vrijwilligersdag’? Punt Welzijn denkt hierin graag met je mee. Je kunt contact opnemen met Marga & Carine via vrijwillige-inzet@puntwelzijn.nl of bel 0495-697900.

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.