Buurthulp in coronatijd: Corona Hulp Weert

Voor het bieden of vragen van hulp

Corona Hulp Weert / Buurthulp bereikbaar

Met hulpvragen kun je bij Punt Welzijn terecht. Onze telefoonlijn is ontstaan tijdens de eerste corona lockdown. Bij hulp kun je denken aan het doen van een boodschapje, iets ophalen bij de apotheek, telefonisch een praatje maken, een klein klusje in de tuin of de hond uitlaten.

Voor deze en andere buurthulpvragen kun je bellen naar 0495-697900. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur en tussen 13.00 en 17.00 uur. Er wordt een terugbelverzoek gedaan en daarna wordt er zsm contact met je opgenomen.

Mensen die een hulpvraag hebben, kunnen deze doorgeven. Onze medewerkers proberen een match te maken met een hulpaanbieder. Lukt dat niet direct dan zoeken we naar andere mogelijkheden om aan de vraag te voldoen.

Je kan ook je hulp aanbieden. Dat doe je via dit aanmeldformulier of via het telefoonnummer.

Onze flyer  is te downloaden onder het kopje Toolbox.

Richtlijnen veiligheid: om buurthulp zo veilig mogelijk te laten verlopen, hebben we een aantal tips beschreven. Deze vind je hier.

Hoe het in de eerste golf verliep

Half maart kwam ons sociale leven grotendeels tot stilstand en werden we opgeschrikt door de effecten van de coronacrisis. Al snel zagen we mensen in actie komen voor anderen. Op Facebook kreeg de groep  ‘Coronahulp Weert’ binnen enkele dagen 2000 leden. Punt Welzijn stelde haar algemene telefoonnummer beschikbaar als Coronahulplijn. Daarnaast meldden ruim 300 mensen zich bij ons aan om hulp te bieden aan hen die het nodig hadden. Voor onze medewerkers was dit zowel overweldigend als hartverwarmend.

De bereidheid om  een ander te helpen met het verzorgen van de boodschappen, uitlaten van de hond of het bieden van een luisterend oor bleek al snel nodig. In totaal werden er zo’n 80 personen met elkaar gekoppeld. Prachtig om te zien dat mensen in de meeste gevallen weken zorg hebben gedragen voor een, in eerste instantie, onbekende.

Ook werden mensen benaderd voor grotere projecten. Zo was er de maaltijdvoorziening Helpende Handjes die een aantal weken 150 maaltijden per week verzorgde en bij hulpbehoevenden afleverde. Vrijwilligers brachten 23.000 huis-aan-huiskaarten rond met informatie over de hulplijn. Dit resulteerde binnen een aantal dagen in een toename van het aantal hulp- en adviesvragen.

Sinds juni zagen we de vragen snel afnemen en dat was voor ons het moment om de coronahulp af te sluiten.

Zie hier 4 artikelen over Corona Hulp Weert in Weertmagazine mei 2020: Samenleven in Weert.

Zie hier het artikel over Corona Hulp Weert uit Weertmagazine april 2020: Artikel Weertmagazine

Zie ook het artikel in ViaWeert over Corona Hulp Weert: Artikel Via Weert. 

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.