Home » Dementie » Dementiemaatje

Dementiemaatje

Iets goed doen voor een ander, maakt je leven mooier

Gewoon eens een middagje vrij, tijd voor je hobby of ergens op bezoek, terwijl je de zorg met een gerust hart over kunt dragen. Een maatje biedt gezelschap aan degene die zorg nodig heeft en neemt zo even de zorg van je over. Wij kunnen alleen maatjes inzetten voor mantelzorgers die zorgen voor een naaste uit de gemeente Nederweert. 

Zorg je voor een ander? Dan kan het zomaar zijn dat je mantelzorger bent. Je zorgt een aantal uren per dag of week voor iemand. Vaak lukt het goed om de zorg voor een ander te combineren met het huishouden, werk, het gezin en hobby’s. Maar soms heb je even een time-out nodig. Even de zorg loslaten omdat deze stiekem steeds meer van je vraagt en je eigenlijk meer tijd voor jezelf zou willen hebben. Gewoon eens een middagje vrij, tijd voor je hobby of ergens op bezoek.

Een dementiemaatje (alleen inzetbaar in de gemeente Nederweert) biedt gezelschap aan de persoon met dementie. Nellie Vossen uit Nederweert is sinds vorig jaar gestart als dementiemaatje bij Punt Welzijn en deelt haar ervaring: “Iedere woensdagmiddag breng ik een bezoek aan een 80-jarige vrouw en we bekijken dan samen wat we gaan doen. Ik ga met haar bijvoorbeeld een rondje wandelen, kaarten of samen naar een afspraak. Ik merk dat zij erg blij is met mijn komst en mijn bezoek enorm waardeert. Het is mooi om zo van betekenis voor iemand te zijn en dat zorgt ervoor dat ik het heerlijk vind om te doen. Ik help er iemand anders mee en voor mezelf is het ook heel fijn, ik krijg er energie van.”

Interesse in een dementiemaatje?

Neem contact met ons op, zodat we jouw situatie kunnen bespreken.

Is dementiemaatje zijn iets voor jou?

Als dementiemaatje breng je 1 keer per week of per 2 weken een bezoek aan iemand die zorg nodig heeft. Je hebt voornamelijk 1 op 1 contact en samen met deze persoon en de mantelzorger wordt bekeken welke activiteit er ondernomen kan worden. Er worden geen verzorgende, huishoudelijke of administratieve werkzaamheden van je verwacht. Gemiddeld kost het je een paar uurtjes in de week, maar er wordt gekeken naar wat er voor jou mogelijk is. Ook kun je een cursus volgen over dementie, zodat je goed toegerust bent op je vrijwilligerswerk.

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.