Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Gezonde leefstijl

Met plezier in beweging door het programma Healthy Life

Healthy Life is een gratis programma voor mensen met overgewicht of obesitas die aan de slag willen om gezonder te leven. Aanmelden verloopt via de huisarts of praktijkondersteuner. Deelnemers worden twee jaar lang begeleid door een leefstijlcoach. In Weert krijgen ze de eerste 14 weken er ook een beweegcoach (Miranda, Chaz, Roel of Miriam) bij vanuit Punt Welzijn. Deze beweegcoaches laten deelnemers ervaren dat sporten leuk en gezellig kan zijn en zorgen ervoor dat deelnemers elkaar leren kennen en gaan ervaren dat ze steun bij elkaar kunnen zoeken.  

Na ongeveer zeven weken komt Esther, beweegmakelaar bij Punt Welzijn, langs bij de deelnemers tijdens een sportles om kennis te maken en uit te leggen wat de mogelijkheden zijn om ook ná het Healthy Life traject in beweging te blijven. De deelnemers geven vaak aan dat ze graag met elkaar willen blijven sporten. Een deelnemer verwoordde het zo: “We hebben steun aan elkaar en ook via onze Healthy Life groepsapp weten we elkaar te motiveren en is er begrip voor ieders situatie”.  

Door in gesprek te gaan met sportaanbieders probeert Esther dit te realiseren, wat er onder andere toe heeft geleid dat een aantal mensen is gaan sporten bij The Big Experience. Roy van deze sportschool geeft o.a. groepsfitnesslessen en staat bekend om zijn enthousiasme. Esther heeft enkele deelnemers gevraagd wat het sporten bij Roy zo speciaal maakt en vooral wat het met ze doet. Enkele reacties zijn: “Mijn mobiliteit gaat vooruit en ik kan nu zelfs zonder stok lopen”, “Als er iets is dat je niet kunt, dan wordt er gekeken naar wat je wel kan” en “Ik kom moe naar de sportles en ga vol energie weer naar huis”. 

Esther is trots op wat de deelnemers van het beweegtraject bereiken: “Het Healthy Life programma is geen dieet maar een leefstijlprogramma. Wij reiken de tools aan maar uiteindelijk doe je het zelf. Als je plezier hebt in iets, dan blijf je ook gemotiveerder om de juiste keuzes te maken. Ik ben in ieder geval enorm trots op wat al deze deelnemers al bereikt hebben en wat het met mensen doet als ze op een leuke manier les krijgen.”  

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.