Voor wie?
Datum
  • 2020
  • 2021
  • 2022
  • 2023
  • 2024
Wijken en dorpen
Locaties

Vrijwillige inzet

“Doe iets wat je écht leuk vindt!” Stan en Milan over vrijwillige inzet.

Milan Lemmens en Stan Hermans zijn beiden 21 jaar en komen uit Stramproy. Allebei zijn ze al vier jaar vrijwilliger bij Kindervakantiewerk Stramproy.
Stan geeft al drie jaar leiding bij groep 1 en 2 en is dit jaar overgestapt naar groep 3 en 4. Milan geeft al vier jaar leiding aan groep 3 en 4. En dit is misschien pas het begin van hun vrijwilligerscarrière bij KVW, want sommige vrijwilligers zijn nog veel langer betrokken bij de vereniging. Milan: “90% van de jeugd uit Stramproy zit bij KVW als deelnemer. Daarna kun je spelbegeleider worden en uiteindelijk doorgroeien als begeleider.” Stan vult aan: “En als je het dan nog niet moe bent kun je nog in het bestuur.”

De waardering voor vrijwillige inzet bij deze club is dan ook groot. Zo groot zelfs dat er een wachtlijst is om vrijwilligerswerk te doen bij KVW Stramproy. Milan: “Sinds dit jaar zijn ze begonnen met het geven van speldjes om vrijwilligers te belonen. Bij vijf, tien of vijftien jaar lid krijg je een bronzen, zilveren of gouden speldje.”
Stan: “Maar we doen het natuurlijk gewoon omdat het enorm leuk is om te doen.”
Om die reden zijn de mannen ook begeleider geworden. Ze hoorden van anderen hoe tof het is. Milan: “Iedereen zei dat het een superleuke week is en superleuk is om te doen. Het leek me gaaf dus heb ik me aangemeld.”

Daarnaast doen ze beiden nog ander vrijwilligerswerk. Milan zit in de activiteitencommissie van de voetbalclub en in het bestuur van de spaarkas van een café. Stan regelt het barpersoneel voor de kindermiddag met vastelaovend. Samen met Milan en andere vrienden staat hij die dag ook achter de bar. Ze zien hun vrijwillige inzet echt als ontspanning.

Vrijwilligerswerk voor KVW begint al met diverse voorbereidingen en vergaderingen. ”Vergaderingen zijn vaak gezellig, je bent samen met vrienden”, zegt Stan. “In april beginnen de voorbereidingen en dan wordt het thema bekend gemaakt. De activiteiten worden verdeeld en bepaald wordt wie  welke dag gaat organiseren. Je moet een opening en spellen bedenken en de rode draad van die dag.” Milan voegt daaraan toe: “We maken ieder jaar een film voor de kinderen waarin iedere dag wordt uitgelegd. Dat geeft een rode draad voor de week. We filmen een of twee dagen op verschillende locaties en we lachen ons dan kapot. Enorm gezellig!” Stan: “Na die dag ben je helemaal op maar dat het is helemaal waard.”
Tijdens de KVW week vermaken ze de kids en begeleiden ze bij de spellen. “Het levert plezier op en voldoening en je bindt met een groep. Ik leer iedereen zó goed kennen, dat hadden we zonder KVW nooit gehad”, aldus Milan en Stan.

Zowel Milan als Stan denken hetzelfde over het vinden van vrijwilligerswerk: “Je moet gewoon iets zoeken wat je leuk vindt en het moet je  wat brengen. Jij moet er wel inspanning voor doen maar je moet er zelf voldoening uithalen. Als het je moeite gaat kosten dan moet je het niet doen. Dan doe je het niet lang of maar half.”

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.