Nieuwkomers

Vrijwilliger worden

Vind jij het belangrijk om mensen een warm welkom te geven en hen te helpen bij het integreren in Weert? Word dan vrijwilliger bij team Nieuwkomers!

Vrijwillige coach

Je wilt statushouders helpen zichzelf te redden in Weert en zichzelf te ontplooien. Daarvoor word je coach. In het begin is alles nieuw en kunnen de meeste mensen wel wat hulp gebruiken. Als coach ondersteun je bij het opbouwen van een sociaal netwerk en bij het zo snel mogelijk zelfstandig worden. Denk bijvoorbeeld aan het samen bellen naar de huisarts of het aanmelden bij een sportvereniging. Of aan het inrichten van de nieuwe woning of het samen doornemen van de post. Je helpt waar nodig en zet de mensen in hun kracht. Kortom, je helpt hen bij een goede start en toekomst in Weert!

Spreekuur vrijwilliger

Punt Welzijn organiseert meerdere momenten in de week spreekuren voor statushouders op het hoofdkantoor van Punt Welzijn en voor Oekraïense mensen op de gemeentelijke opvanglocatie. Mensen kunnen hier langskomen met korte vragen. Denk hierbij aan administratieve vragen, een betaling waarbij hulp nodig is, samen bellen naar een instantie, het invullen van een inkomensverklaring of het afspreken van een betalingsregeling. Als spreekuurvrijwilliger help je bij het uitvoeren van deze taken, maar beantwoord je ook vragen of geef je uitleg over het Nederlandse systeem. Je maakt mensen bekend met voorzieningen in Weert waar ze eventueel zelfstandig naartoe kunnen met vragen. Tijdens het spreekuur is er altijd een professional betrokken waarbij je terecht kunt met vragen.

Regeldag vrijwilliger

Wanneer een statushouder in Weert komt wonen moeten er veel zaken geregeld worden om een goede start te kunnen maken in de nieuwe woonplaats. Er komt veel op die persoon af. Je kunt dan denken aan het afsluiten van een energiecontract, het inschrijven in de gemeente en het regelen van een zorgverzekering. Als regeldag vrijwilliger help je de nieuwkomer bij het regelen van al deze zaken, maar geef je ook uitleg over het Nederlandse systeem.

Vrijwillige tolk

Veel nieuwkomers ervaren een taalbarrière. Er komt veel op hen af en alles is nieuw. Een taalbarrière kan een aanzienlijke impact hebben in het dagelijks leven en de integratie in een nieuwe samenleving. Een tolk kan iemand helpen bij het overwinnen van taalbarrières en het mogelijk maken van effectieve communicatie. Als tolk ondersteun jij door te vertalen bij belangrijke gesprekken, maar ook bij het tolken tijdens trainingen en het geven van uitleg over het Nederlandse systeem. We zijn vooral opzoek naar mensen die naast het Nederlands ook Arabisch, Oekraïens, Somalisch, Farsi of Dari spreken.

Klusvrijwilliger

Niet iedereen is even handig of heeft de beschikking over eigen vervoer. Als klusvrijwilliger ben je inzetbaar bij korte en eenvoudige klussen rondom het huis van een statushouder. Denk daarbij aan het ophangen van een plankje, het indraaien van een lamp of het vervoeren van meubels.

Interesse?

Natuurlijk sta je er als vrijwilliger niet alleen voor, er staat een heel team van andere vrijwilligers en ervaren professionals klaar om jou als vrijwilliger en de nieuwkomer(s) goed te ondersteunen. Want samen krijg je meer dingen voor elkaar!

Spreekt één van de bovenstaande rollen je aan? Of lijkt het je leuk om wat taken te combineren? Neem dan contact met ons op, wij gaan graag met je in gesprek!

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.