Gezonde leefstijl

JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst)

Stel je eens voor dat iedereen lekker in z’n vel zit. Dat we allemaal gezond eten, genoeg bewegen en goed slapen. Zo’n gezonde toekomst, dat wil toch iedereen?

Samen maken we gezond gewoon

Een gezonde toekomst begint met een gezonde jeugd, met kinderen en jongeren die opgroeien in een gezonde omgeving. Maar die omgeving is nu helemaal niet zo gezond.
Het is vaak moeilijk om een juiste keuze te maken. Daar moeten we iets aan doen.

Met iedereen die het verschil wil maken werkt JOGG aan een gezonde omgeving. JOGG helpt bestuurders, bedrijven en organisaties beleid te maken. En dat beleid brengen we in de praktijk met burgers, ouders en kinderen.

Op de fiets naar school.
Fruit en water in de sportkantine.
Gezonde producten in de winkel.
Lekker buitenspelen en uitgerust wakker worden.
Samen maken we gezond gewoon.

Onze leefomgeving is de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Overal om ons heen worden we voortdurend verleid tot veel en ongezonde voeding, we bewegen steeds minder en slapen onvoldoende. Dit wordt versterkt door het intensieve gebruik van smartphones en tablets.

Voor ouders, kinderen en jongeren is het in deze leefomgeving moeilijk om gezonde keuzes te maken. Bovendien maken sociaaleconomische factoren in het gezin zoals bijvoorbeeld armoede, werkloosheid of scheiding dat een gezonde leefstijl geen prioriteit krijgt. Het gevolg is dat één op de acht kinderen en al de helft van de volwassen in Nederland kampt met overgewicht.

Overgewicht of obesitas bij kinderen is dus niet alleen een belangrijk gevolg van fysieke aandoeningen, maar ook van ongezonde eet-, beweeg- of slaapgewoonten veroorzaakt door ongezonde omgevingsfactoren. Om overgewicht bij kinderen te voorkomen moeten we daarom hun fysieke en de sociale leefomgeving gezonder maken.

Benieuwd wat jij of jouw organisatie kan betekenen voor de JOGG-aanpak of wat er allemaal gebeurt in de gemeente Weert? Stuur een mail naar info@puntwelzijn.nl en we nemen z.s.m. contact met je op. Of neem een kijkje op de site van Weert in Beweging.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Lettertype grootte verkleinen. a Lettertype grootte resetten. a Lettertype grootte vergroten.