Mantelzorg

Maatjes

Gewoon eens een middagje vrij, tijd voor je hobby of ergens op bezoek, terwijl je de zorg met een gerust hart over kunt dragen. Een maatje biedt gezelschap aan degene die zorg nodig heeft en neemt zo even de zorg van je over.

 

“Iets goed doen voor een ander, maakt je leven mooier”

Een maatje wordt op basis van karakter, interesses en beschikbaarheid gekoppeld aan de mantelzorger en de persoon waarvoor deze zorgt. De mantelzorgondersteuner koppelt het maatje en volgt het contact voor een bepaalde periode.

Er zijn 3 soorten maatjes om mantelzorgers te ondersteunen:

  • Respijtmaatje

Dit maatje komt om de zorgen van de mantelzorger tijdelijk over te nemen. De mantelzorger heeft dan even tijd voor zichzelf en kan met een vertrouwd gevoel de zorgen overdragen aan het maatje. Deze koppeling is voor de duur van ongeveer een half jaar. In deze periode wordt er samen met de mantelzorger gezocht naar een langdurige oplossing.

  • Dementiemaatje

Deze maatjes worden ingezet in samenwerking met de casemanagers dementie. Zij kunnen voor langere tijd de mantelzorger van zijn taken ontlasten en hebben de cursus “dementie voor vrijwilligers” gevolgd of ervaring met dementie.

  • Kortdurend maatje

Ook kan het voorkomen dat je voor een korte periode een ‘vervanger’ nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld ergens naartoe moet en je de persoon waarvoor je zorgt niet alleen kunt laten. Ook in zo’n situatie kun je contact opnemen en wordt er gekeken of er tijdelijk een maatje ingezet kan worden.

Maatje worden?
Lijkt het jou leuk om wat uurtjes iemands maatje te zijn en zo ook nog een mantelzorger wat tijd voor zichzelf te geven? Neem contact met ons op.

Links en downloads

Activiteiten

Verhalen uit de praktijk…

a Tekstgrootte verkleinen. a Tekstgrootte herstellen. a Tekstgrootte vergroten.